Sivun "Kalevala" versielöin eroloi

Syväindö on otettu iäre Syväindö on ližätty
Ei ole yhtehveduo kohendukses
Ei ole yhtehveduo kohendukses
Rivi 1:
'''Kalevala''' on Karjalan da Suomen kanzalliseepossu. Sen on luadinnuh Elias Lönnrot (1802-1884), kudai kirjutti muistih karjalazia rahvahanrunoloi. Lönnrot työnytti runoloin kerävyksen vuvvennu 1828. Häi keräi runoloi Vienaspäi da vähäzen päivännouzu-Suomespäi. Runot on luajittuh kalevalazih runomiärih. Lönnrot on kohendelluh runoiloin käzikirjutustu da luadinnuh yhtenäzekse tekstua. Häi on myös kirjuttannuh runoloi iče, gu juondeh ois yhtenäine. Suomenkielizen Kalevalan runot eivät sit ole siinä muvvos, gu runonpajattajat sanelih ne Lönnrotalle.
Kalevala algau muailman roindumifful. Sen mugah muailma on roinnuh sotkan munaspäi. Kalevala sanelou Kalevalan da Pohjolan rahvahan elämyä. Kerdomuksessa on monii piähengilölöi, tärgevin heis on Väinämöine. Kalevalan yksi kuuluzimmis kerdomuksis on sammon kiskondu Pohjolaspäi. Tevos piättyö hristianskoin tulenduh.
Merja Leppälahden mugah KalevalKalevalal on olluh suuri merkičys suomalazen kanzallistunnon luojannu. Se on vaikuttanuh äijäl taidoh da tiedoh. Leppälahden mugah tevos vaikuttua ainos vie nygysuomalazen ristikanzun duumaičenduh, myös niilöin, kudamat nikonzu ole Kalevalua lugenuh.
 
==Histourii==